Kort verhaal: Kunt u het nog één keer uitleggen?

“Goedemiddag u spreekt met de belastingdienst, waarmee kan ik u helpen?”, zegt een vriendelijke meneer aan de andere kant van de lijn.”Goedemiddag”, zeg ik en ik stel mezelf voor. Meteen vertel ik hem tegen welk probleem ik aan ben gelopen.”Heeft u voor mij uw burgerservicenummer?”, is het eerste wat hij vraagt. “O ehm, ja momentje”, reageer ik.

SHIT! Met mijn mobiel aan mijn oor haast ik mij naar de lade waar ik als laatst mijn pasjes heb neergegooid. Ik pak het stapeltje, veeg met één hand de pasjes over het aanrecht en vis mijn identiteitskaart er tussen uit.
“Ja ik heb hem! Sorry hoor!”, zeg ik en ik lees mijn burgerservicenummer voor. De meneer aan de telefoon herhaalt mijn vraag en legt uit wat ik moet doen om mijn gegevens te wijzigen. Aangezien ik met belastingzaken nogal behoorlijk traag van begrip ben, vraag ik of hij het nogmaals rustig uit wil leggen. Want heel eerlijk, ik snap er geen bal van.

In slow motion en in Jip en Janneke taal (voor zover dat mogelijk is) legt hij nogmaals uit wat ik moet doen. Terwijl hij praat, schrijf ik de belangrijkste zaken op. Het lijkt een helder verhaal en ik ben ervan overtuigd dat ik met deze informatie mijn aangifte succesvol in kan vullen. “Volgens mij gaat het helemaal goed komen!”, zeg ik enthousiast tegen hem. “Ontzettend bedankt!” We hangen op. Kom maar op met die aangifte!

Ik open het formulier maar eigenlijk ben ik de informatie die de man mij net gegeven heeft, alweer voor een groot deel kwijt. Ik pak mijn aantekeningen erbij maar ook daar kan ik geen kaas meer van maken. Wazig staar ik naar de vraag op het aangifte formulier. Ik dwing mezelf om rustig te blijven en goed te lezen wat er gevraagd wordt. Ik begin te zweten.

Tot mijn grote irritatie zie ik dat ik ook nog eens gegevens nodig heb, die niet binnen handbereik zijn. Ik zucht en loop naar boven. Daar pak ik de stapel administratie van de afgelopen 1.5 jaar, ga op de grond zitten en begin te spitten. Ik haat mezelf op dit moment. Eén omdat het invullen weer niet zonder slag of stoot gaat en twee omdat ik ondanks alle goede voornemens, de administratie weer zo hoog op heb laten lopen. Nadat de hele vloer bezaaid ligt met papieren, vind ik eindelijk de gegevens waar ik naar op zoek was. In plaats van dat ik eindelijk die stapel eens uitzoek, gooi ik alles met dezelfde vaart terug op een hoop en duik weer achter de computer.

Tot drie keer toe lees ik de vraag die ik, voordat ik naar boven ging, al vier keer had gelezen. Ik snap er echt helemaal niks van. De uitleg onder de vraagtekenknop zorgt voor nog meer ruis in mijn hoofd. Ik graai nog wat tussen mijn papieren in de hoop dat ik daar wijzer van word. Helaas. Het brengt mij alleen maar verder in verwarring. Ik zucht en voel een lichte hoofdpijn opkomen. Waarom begrijp ik het nu niet? Iedere gek moet dit toch in kunnen vullen!?

Met tig papieren om mij heen en het zweet op mijn voorhoofd besluit ik dat het genoeg is geweest. Ik zal een expert in moeten schakelen. Het is niet anders.

Terneergeslagen sluit ik de computer af en gooi alle papieren opzij. Enigszins opgefokt plof ik neer op de bank. De belastingdienst…leuker kunnen we het niet maken..

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Een WordPress.com website.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: